Wskaźnik RFM zamiast BMI

Powszechnie znany wskaźnik BMI (Body Mass Index) pozwalający w matematyczny sposób opisać stosunek wagi ciała do wzrostu odchodzi w zapomnienie. W jego miejsce pojawia się RFM (Relative Fat Mass Index), który daje możliwość określenia stopnia otłuszczenia ciała.

BMI oblicza się w następujący sposób:

$$BMI=\frac{masa~ ciała (kg)}{wzrost^2 (m^2)}$$

Wystarczy więc masę swojego ciała (w kilogramach) podzielić przez wzrost (w metrach) podniesiony do kwadratu. Otrzymany wynik porównujemy z ogólną klasyfikacją:

mniej niż 16 – wygłodzenie
16 – 16.99 – wychudzenie
17 – 18.49 – niedowaga
18.5 – 24.99 – wartość prawidłowa
25 – 29.99 – nadwaga
30 – 34.99 – I stopień otyłości
35 – 39.99 – II stopień otyłości
powyżej 40 – otyłość skrajna

Jak zauważyli naukowcy, BMI nie uwzględnia otłuszczenia organizmu, które jest jednym z wielu czynników poważnych chorób. Wymyślono więc nowy system, który obliczamy następująco:

$$RFM= 64 – \left(20 \cdot \frac{wzrost}{obwód ~pasa} \right) + (12 \cdot płeć)$$ gdzie płeć to liczba 0 dla mężczyzn oraz 1 dla kobiet.

W przypadku RFM nie ma znaczenia jednostka (centymetry, metry, cale) – oczywiście trzeba stosować ją konsekwentnie: jeśli wzrost w centymetrach, to obwód pasa również.

Otrzymany wynik będzie procentową zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie. W przypadku osoby otyłej, procentowa zawartość tkanki tłuszczowej wynosi przynajmniej 25% dla mężczyzn oraz przynajmniej 35% dla kobiet.

Przemysław Szlagor

Nauczyciel matematyki. Właściciel marki NEO-EDU. Zajmuje się nowoczesnymi rozwiązaniami edukacyjnymi oraz astronomią, fotografią i muzyką, a bierny odpoczynek zamienia na sport oraz e-sport.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.